Eduard van Hengel

Johann Sebastian Bach vocale werken

Christoph Graupner

Ouverture in e, met twee oboi da selva (GWV 442)

Ouverture

Geschreven voor onbekend (profaan)

Voor het eerst uitgevoerd: 1730?

Bespreking

Christoph Graupner (1683-1760), alumnus van de Thomasschule en vijftig jaar werkzaam als hofkapelmeester voor de landgraven van Hessen-Darmstadt is één van de produktiefste componisten in de muziekgeschiedenis.
Zijn Ouverture in e-klein is geschreven voor strijkers, continuo, fagot en twee "oboi da selva". Bos-hobo's? Kunt u die al eens eerder hebben gehoord? Ja en nee.
Enerzijds is oboe da selva één van de vele, van plaats tot plaats verschillende benamingen voor de alt-hobo: een kwint lager reikend dan de gewone hobo, dus met de f als laagste toon en f-groot als natuurlijke toonsoort. Bij Bach heet hij meestal oboe da caccia (jachthobo) maar ook wel - naar zijn bereik - taille. Omdat de alt-hobo lager reikt dan de gewone hobo is hij langer, en omdat het dan moeilijker wordt de onderste gaten met je vingers te bedekken zijn er kromme versies ontwikkeld die Bach meestal gebruikte. De klankbeker onderaan loopt wijd uit en is meestal van metaal. Zo'n kromme hobo zag u vorige maand al in aktie want als er drie hobo's optreden is de laagste meestal een caccia. Tot zover niets nieuws.
Nieuw zijn wel de exemplaren waarop Piet en Lucas vandaag spelen: zelf gebouwd, na grondig onderzoek in dokumenten en musea, vers uit de werkplaats ondergaan ze dit weekend hun vuurdoop. (24-25/2/2007)