Gebruik van de MIDI-files

Mijn site biedt midi-files aan, één voor elk deel van een cantate, gemaakt door Tanubach (Japan).
Om zelf te kunnen bepalen welke stem of stemmen je wilt horen, en met welke relatieve sterkte, moeten ze worden afgespeeld met de "vanBasco's Karaoke Player" die veel interessante mogelijkheden biedt. Ik leg hieronder uit hoe je

  1. de MIDI-files kunt vinden & opslaan;
  2. de speler kunt binnenhalen ('downloaden') en installeren;
  3. speler en files op elkaar kunt attenderen;
  4. de speler kunt gebruiken

1. MIDI-files vinden & opslaan

Voorbeeld: MIDI-files in een ZIPKlik bij je gewenste cantate bij downloads op "midifiles". Je krijgt dan een zogeheten "zip-file" aangeboden waarin álle delen van de cantate gecomprimeerd zijn verpakt.

Laat dit zip-bestand automatisch openen en je krijgt een schermpje met een rijtje midi-files te zien, één voor elk deel van de cantate. Zoals hiernaast.

(Als je dubbelklikt op één van die files, zal de speler (zie onder) in het algemeen direct beginnen dat bestand af te spelen; maar beter is het je bestanden eerst te bewaren.)

Zorg dat je een mapje ("Midi-files") hebt om je midi-files op te slaan, bijv. op je bureaublad.
Kopieer (Ctrl-C / Ctrl-V) de bestanden die je wilt bewaren uit het gezipte lijstje naar je Midi-filemapje.

2. Speler binnenhalen en installeren

Screenshot website van Basco's Karaoke PlayerOm met deze MIDI-files te kunnen werken moet je een speciaal gratis spelertje voor midi-files binnenhalen ("downloaden") en installeren, de "vanBasco's Karaoke Player". Ga daartoe naar hun site (klik hier). Het resultaat zie je hiernaast, en je klikt (bij mijn rode pijl) op "download now".

Open het binnengehaalde bestand "vkaraok.exe" en volg de instructies voor het installeren. Die ga ik hier niet allemaal toelichten.

Als het allemaal gelukt is, staat op je bureaublad het icoontje Icoon van Basco's Karaoke Player van de "VanBascoKaraokespeler"

3. Speler en files koppelen

Alleen als je de eerste keer met de speler werkt, moet je het spelertje en de files in het mapje even aan elkaar voorstellen c.q. de weg naar elkaar wijzen. Je kunt aan twee kanten beginnen:

  1. Bij de midi-files. Klik met je rechter muisknop op één van je midi-files en kies in het uitklapmenutje "Openen met ..." en daaruit weer "Standaardprogramma selecteren". In de aangeboden reeks programma's (of in de "Andere programma's") vind je het geïnstalleerde spelertje met zijn icoontje en de naam "vmidi.exe"; klik daarop. (Als je het zo niet vindt  kun je ook altijd nog voor "Bladeren" kiezen.)
  2. Je kunt ook bij de VanBascospeler beginnen. Klik op het icoontje op je bureaublad en het spelertje verschijnt, zoals in onderstaand beeld (links). Klik op het hieronder door mij rood omcirkelde icoontje en zoek je midi-mapje op.

4. Werken met de speler

hoofdscherm vanBasco's Karaoke PlayerWanneer je op het VanBasco-icoontje klikt (of op een midi-file) verschijnt het spelertje (zie afbeelding rechts, klik om uit te vergroten) op je bureaublad met allerlei extra hulpschermpjes. Die kun je allemaal wegklikken, en zonodig weer terughalen met de vijf rechthoekjes op de onderste regel. Maar het schermpje "output" moet je even laten staan.

Je kunt het spelertje met de zes blauwe toetsen bedienen als een recorder: spelen, stoppen, vooruit, achteruit en "vorig nummer"  en "volgend nummer" (uit je lijst).
output-scherm vanBasco's Karaoke PlayerHet schermpje "output" toont visueel wat er wordt afgespeeld: alle stemmen (3e tot 6e regel van onder) maar ook alle instrumenten zijn in de midi-file opgenomen. Je kunt die successievelijk uitschakelen met de rode knopjes aan de linkerzijde; ik heb in het voorbeeld (hier rechts, klik voor een uitvergroting) alle instrumenten UITgeschakeld (= rood) en de stemmen overgehouden (zwart). Door een knopje in de tweede kolom in te drukken (blauw) kun je één of meer stemmen of instrumenten sterker dan andere (zwart) laten klinken; in het voorbeeld heb ik de tenor versterkt.
Dit spelertje kan nog veel meer maar dat moet je zelf maar ontdekken.